Urologia este o specialitate medico-chirurgicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tractului urinar atât ale bărbatului cât și ale femeii și de aparatul reproductiv masculin. Datorită aspectelor clinice variate întâlnite în practica urologică specialiștii din acest domeniu necesită în afară de cunoștințe chirurgicale și o bună înțelegere a altor ramuri medicale precum medicină internă, ginecologia, pediatria sau neurologia.
Motivele pentru care un specialist urolog este consultat sunt multiple. Acestea pot include: infecții ale vezicii urinare, incontinenta urinară, disfuncția erectilă, boala litiazică (renală; ureterală; vezicală), infertilitatea masculină sau patologia tumorală a tractului urogenital.
În cadrul consultației urologice un specialist în domeniu va asculta istoricul dumneavoastră medical și istoricul afecțiunii pentru care v-ați adresat clinicii. Dacă dispuneți de examene imagistice sau de laborator precum radiografii sau examinări computer tomograf/RMN vă rugăm să le aveți asupra dumneavoastră în timpul consultației. Acestea vor fi revizuite de către Urologul dumneavoastră, uneori și împreună cu un specialist în radiologie și imagistică medicală.
După obținerea istoricului, urmează un examen clinic general centrat asupra tractului urinar. Poate fi necesară completarea acestuia cu analize de laborator, probe de sânge şi urină sau examinare ecografică.
În practica medicală curentă ultrasonografia (US) este folosită de mai bine de 50 de ani şi a devenit una dintre cele mai larg utilizate metode de diagnostic în medicina modernă. Folosește unde sonore cu frecvență înaltă pentru a produce imagini ale structurii organelor interne. Este o metodă sigură deoarece nu utilizează radiaţii ionizante, putand fi utilizată si în diagnosticul afectiunilor în cazul femeilor însărcinate și al copiilor.
Din punct de vedere tehnologic este relativ ieftină, portabilă si repetabilă, comparativ cu alte metode imagistice precum tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică nucleară.
Este o investigație nedureroasă, excepție făcând cazurile în care există o afecţiune acută (exemplu: calcul renal migrat ureteral, glob vezical) când poate apărea o senzație de disconfort sau uşoară durere la apăsarea unei anumite zone cu transductorul.
Examinarea se realizează cu ajutorul unei sonde care se deplasează deasupra porțiunii investigate. Sonda transmite ultrasunetele care sunt reflectate de diferitele țesuturi către un calculator care generează imaginile. Înainte de începerea procedurii, medicul aplică un gel pe porțiunea care urmează să fie investigată. Gelul facilitează contactul sondei cu pielea sau mucoasele. În cele mai multe cazuri, pentru efectuarea investigației pacientul trebuie sa stea pe o suprafața plană (un pat).
Este important ca examinarea să fie facută cu vezica urinară în stare de plenitudine, astfel încât este recomandat să se consume lichide ( 500 – 750 ml de apă plată ) cu cca 1-1 ½ ore inaintea examinarii iar pacientul trebuie să se abțină să urineze cu 1 ½ – 2 ore înainte de a se efectua ecografia.
În practica urologică se pot efectua și ecografii speciale – ecografia testiculară – investigație rapidă și facilă care nu necesită pregătire specială precum și ecografia endorectală care necesită o pregătire minimă (defecatia anterioară examinării).